کد مطلب: 15458
تاریخ انتشار : 1396-12-15 07:45
نام و طعم سمنو، در هر زمانی آدم را به یاد نوروز و هفت‌سین و شادی می‌اندازد. سمنوی شیرین بدون شکر، برکت سفره‌های هفت‌سین خانه‌هاست.

به گزارش سیروان نوین به نقل از ایلام پویا، بوی عید می‌آید، بوی سبزه و ماهی‌گلی‌هایی که در گوشه و کنار خیابان به چشم می‌خورد. بوی عید می‌آید و رسم و رسوم باستانی‌اش... خانه‌تکانی‌ها، سبزه سبزکردن‌ها، چهارشنبه‌سوری و... بوی سمنو.

نام و طعم سمنو، در هر زمانی آدم را به یاد نوروز و هفت‌سین و شادی می‌اندازد. سمنوی شیرین بدون شکر، که چشیدنش زندگی را به کام آدم می‌اندازد و برکت سفره‌های هفت‌سین خانه‌هاست.
یکی از رسم‌هایی که از دیرباز در ایلام جریان داشته پخت سمنو در آستانه عید نوروز است. البته این رسم همچون بسیاری دیگر از رسوم کهن و باارزش، کم‌کم به فراموشی سپرده می‌شود، ولی هنوز هستند خانواده‌هایی که با شوق و ذوق این رسم شیرین را اجرا می‌کنند و اجازه نداده‌اند در غبار زمان به فراموشی برود.
" سمنو" مظهر صبر، مقاومت، عدالت و قدرت است و یکی از هفت سین سفره نوروزی است که ارزش و جایگاه مذهبی در کشور و استان دارد؛ این ماده غذایی شیرین از جوانه گندم تهیه می شود.
 در آستانه عید از خانه‌های مردم این دیار بوی ناب پخت سمنو به مشام می‌رسد و خصوصا در چهار راه سعدی ایلام؛ کمتر کسی هست که طعم شیرین سمنوهای خانواده میرزامرجانی را نچشیده باشد.

"قدریه میرزا مرجانی" یکی از سمنو پزان قدیمی ایلام در گفتگو با خبرنگار ما گفت: هفتاد سال سن دارم و بیش از بیست سال است که به پخت سمنو شب عید مشغولم و همواره گندم سمنو را از بهترین و مرغوب ترین گندم انتخاب می کنم.
  
این سمنو پز با تجربه با بیان اینکه خوب خیس خوردن گندم لازمه کار است میگوید: روزی سه تا چهار بار لازم است آب گندم عوض شود سپس گندم را داخل سبد میریزند و با دستمال می پوشانند و مرتب روی آنها را آب می پاشند و با جوانه زدن گندم نوبت چرخ آن فرا میرسد و پیش از سبز شدن گندم بایدآنرا چرخ کرد تا سبب تلخی سمنو نشود.
وی افزود: پس از چرخ گندم و تولید خمیر به ازای هر دو من گندم 6 برابر آب اضافه می شود و پس از آبکش کردن محصول و جدا کردن تفاله شیره ای بدست می آید که باید پخت شود؛ پس از حرارت آرد اضافه می شود و هرچه آرد سمنو کمتر حاصل کار مرغوب، خوشمزه و شیرین است.

این بانوی ایلامی تاکید کرد: نکته مهم در پخت سمنو هم زدن مداوم و مانع از ته گرفتن سمنو است.

خانم میرزا مرجانی خاطر نشان کرد: سمنو به نیت حضرت زهرا (س) پخت می شود و دختران و عروس های خانواده در حال حاضر با نظارت من پخت سمنو را انجام می دهند.

وی افزود: با کمک فرزندان و نوه ها از اوایل اسفند پانزده من گندم خیسانده می شود و باهمکاری پسران و در حال حاضر نوه ها بیست سال است که در خیابان سعدی به فروش سمنو مشغولیم.

خانم میرزا مرجانی همچنین در خصوص خاطرات عید سال های دهه پنجاه گفت: در آن سال ها هنوز رسم سبزه عید سبز کردن متداول نشده بود؛ پس از بارش باران های آخر سال و سبز شدن گیاهان خود رو دسته ای از گیاهان را با ریشه کنده و بعنوان سبزه در سفره عید استفاده می کردیم.

وی گفت: سال های گذشته چیزی به نام ماهی قرمز شب عید وجود نداشت؛ پسرانم اقدام به جمع آوری ماهی های سیاه در جوی و رودخانه های اطراف شهر می کردند و هر ماهی را به مبلغ 5 قران به مردم می فروختند؛ سال ها بعد با  دیدن پخت سمنو همسایه ها شروع به پخت سمنو کردیم و هر ساله از اوایل اسفند کار سمنو پزان و فروش آن در خانواده ما شروع می شود.

خانم میرزا مرجانی در پایان افزود: در طول مراحل پخت سمنو تسهیل در ازدواج جوانان، کار و موقعیت اجتماعی مناسب برای جوانان و سلامتی همشهریان را از حضرت فاطمه(س) خواستارم.

 

انتهای پیام/

 

نظرشما

آخرین عناوین